Fanatiek en creatief Dijkenduel op Texel

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > Fanatiek en creatief Dijkenduel op Texel

Fanatiek en creatief Dijkenduel op Texel

Vrijdagochtend gingen, op het festivalterrein van Waves (op het strand bij Paal 17 op Texel), zo'n 65 leerlingen uit de derde klas (HAVO en VWO) van OSG de Hogeberg het Dijkenduel aan.

De leerlingen kregen voorafgaand aan het Dijkenduel een gastles op school. Vrijdagochtend brachten ze in de praktijk wat ze hebben geleerd en bouwden ze hun eigen waterkering met zelf meegebracht materiaal, zoals bijvoorbeeld aluminiumfolie, satéprikkers, plastic zeil en plastic zakjes (zandzakken). Het winnende team bestond uit twee dames. Zij bekleedden hun dijk onder andere met zelf meegebrachte klei en steen waardoor deze het langste stand houdt tegen de opkomende vloed. De dames mogen als prijs mee met aannemer Combinatie Tessel om een kijkje te nemen bij de versterking van de Waddenzeedijk op Texel.

Jongeren zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat we ons met dijken beschermen tegen water. Nederland is goed beschermd en toch kwetsbaar. Maar liefst 60 procent van Nederland kan overstromen.

Door op een sportieve en educatieve manier uit te leggen hoe de bescherming tegen het water 'werkt', willen we jongeren bewust maken van het leven onder de zeespiegel en hen interesseren voor het werken in de waterwereld.