HHNK gaat dit najaar het kunstwerk ‘In veilige handen’ plaatsen

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > HHNK gaat dit najaar het kunstwerk ‘In veilige handen’ plaatsen

HHNK gaat dit najaar het kunstwerk ‘In veilige handen’ plaatsen

OSG-scholieren hebben gestemd, dit kunstwerk voelt als thuiskomen

‘In veilige handen’ van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart wordt ter herinnering aan de dijkversterking door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier traditiegetrouw nagelaten aan Texel. HHNK liet zich hiervoor succesvol adviseren door leerlingen van de OSG De Hogeberg. Ze stemden voor dit bijzondere kunstwerk omdat het past bij Texel. Beeldend kunstenaars Blok en Lugthart zijn verheugd dit bijzondere werk aan hun omvangrijke oeuvre toe te kunnen voegen.

Ter herinnering aan de versterking van de Waddenzee- en Prins Hendrikzanddijk wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dit najaar een kunstwerk plaatsen bij ’t Horntje, goed zichtbaar vanaf de TESO-boot. Stichting Science Encounters Art (SEA) is benaderd om dit te begeleiden. Drie gerenommeerde kunstenaars maakten op uitnodiging een schetsontwerp dat zij presenteerden aan OSG-leerlingen met het vak CKV in hun pakket.

Criteria 

Aan de hand van de door HHNK opgestelde criteria beoordeelden de leerlingen de ontwerpen. Het kunstwerk moet goed zichtbaar zijn vanaf de TESO-boot en de thema's waterveiligheid en duurzaamheid uitdragen. Het kunstwerk moet refereren aan het motto van de dijkversterking: 'bouwen aan de geschiedenis van Texel'. Daarnaast werd van de kunstenaars ook verwijzing naar SEA-thema verwacht: de verbinding tussen kunst, wetenschap én locatie.

Advies van scholieren

Ruim driekwart van de leerlingen adviseerde HHNK van de drie uiteenlopende schetsontwerpen 'In veilige handen' te kiezen. Zij vonden dat dit het best voldoet aan de criteria, maar ook het meest het gevoel van thuiskomen geeft. Vaak werd het ook betiteld als ‘Het mooiste’. HHNK heeft het advies ter harte genomen en de kunstenaars Blok en Lugthart uitgenodigd het schetsontwerp uit te werken tot een definitief ontwerp, zodat het werk in het najaar gerealiseerd kan worden.

Over 'In veilige handen'

Het kunstwerk bestaat uit een grote ruimtelijke tekening van een hand, waarin een aantal kleinere beeldjes zijn geplaatst van iconen uit de natuur en cultuur van Texel. Met enkele sierlijke en krachtige lijnen van Cortenstaal steekt de sculptuur prachtig af tegen de altijd veranderende wolkenlucht. “Het kunstwerk vormt een van veraf zichtbare markering en aansprekend monument voor de samenwerking tussen mens en natuur, tussen menselijk handwerk en wat ons door de natuur gegeven wordt, ter bescherming van Texel en haar bewoners, wij zijn erg blij dat we dit voor Texel mogen maken” aldus het enthousiaste kunstenaarsduo. Zie voor meer informatie https://bloklugthart.nl/.