Veilig Schoon Voldoende

Een groene tuin kan een regenbui aan en biedt verkoeling in de zomer. Tuinen vol tegels zorgen ervoor dat regenwater niet in de grond kan zakken. Bij een flinke regenbui kan dit zorgen voor overbelasting van het riool en wateroverlast. We krijgen steeds meer te maken met hevige regenbuien, het is dus van belang om onze tuinen groener te maken.

Water in de tuin

Waarom?

Dat het klimaat verandert, is geen nieuws meer. We krijgen te maken met langere, hetere zomers en meer zware regenbuien. We moeten dus alles uit de kast halen om deze weersomstandigheden aan te kunnen.

Een groene, watervriendelijke tuin zorgt voor ontspanning en verkoeling op warme dagen. Ook kan het regenwater in de grond zakken, zodat je tuin niet vol water komt te staan. En een groene tuin is natuurlijk ook goed voor insecten, vlinders en vogels.

Bekijk hieronder de filmpjes over het voorkomen van wateroverlast, droogte en hittestress en het klimaatjournaal 2050 van Helga van Leur.

Video over wateroverlast  Video over hittestressVideo over droogte 

Hoe scoort jouw tuin?

Wil je weten hoe jouw tuin scoort op watervriendelijkheid? Klik snel verder en test jouw tuin en ontdek of en wat je kan doen om je tuin nog watervriendelijker te maken.


Doe de test!

gemaal op Texel

Wat doen wij?

Wij zorgen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal voor voldoende water in sloten en vaarten. Dat wil zeggen: niet te veel water – dus het voorkomen van wateroverlast - en ook niet te weinig water – dus het voorkomen van droogte. Hoe doen we dat?

Lees verder

Vergroening schoolpleinen

Niet alleen tuinen maar ook schoolpleinen zijn gebaat bij een groene en watervriendelijke inrichting. Een groen schoolplein betekent meer frisse lucht, meer schaduw in hete zomers en een betere afwatering, zodat het plein niet vol water komt te staan. En zo'n plein is natuurlijk ook goed voor insecten, vlinders en vogels. Een groen schoolplein is leuk, leerzaam, duurzaam en klimaatbestendig.

Lees verder