Veilig Schoon Voldoende

Overstroom ik?

Hoezo, overstroom ik? Onze dijken en duinen zijn toch sterker dan ooit? De kans op een overstroming in Noord-Holland is inderdaad erg klein. Maar gaat het een keer mis, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Een kraan zet 1500 kilo zware zandzakken onderaan tegen de Westerdijk ter voorkoming van afschuiving van de dijk

Kunnen de dijken breken?

De kans is klein, maar het kan. Bijvoorbeeld als een superstorm die in Nederland eens in de 10.000 jaar voorkomt, onze kust zou raken. Dat zou zomaar morgen kunnen zijn. Dan hebben we een groot probleem, want wel 60% van ons land is kwetsbaar voor overstromingen. Het zou ons land compleet ontwrichten. Elektriciteit, gas, kraanwater, verwarming, internet en telefoons werken niet meer. Door het water, zie je niet waar je loopt of rijdt.

Hoe hoog komt het water bij mij thuis?

Doe de postcodecheck om te zien hoe hoog het water bij jou kan komen tijdens een overstroming.

Postcodechecker of je in een overstromingsrisicogebied woont

Wat doe je tijdens een overstroming?

Ga je weg, of blijf je thuis? Die keuze hangt af van de tijd en mogelijkheid om weg te komen. Die kan per situatie anders zijn. Zorg dus altijd voor een voorraadje voedsel en drinkwater in huis. En voor een radio met batterijen waarmee je berichten van de overheid kunt blijven ontvangen. Bescherm je huis: zet zoveel mogelijk spullen (ook losse spullen uit je tuin) hoog in je huis, sluit ramen en ventilatieroosters. En maak afvoeren van toiletten, wastafels en waterputjes dicht, bijvoorbeeld met een gevulde zandzak. Zo voorkom je dat rioolwater je huis in loopt. Met een noodpakket ben je goed voorbereid op noodsituaties. De meeste spullen heb je waarschijnlijk al in huis. 

Wat doen wij om jou te beschermen tegen overstromingen?

We controleren de dijken en duinen goed en versterken ze als dat nodig is. De afgelopen jaren hebben we de Hondsbossche Zeewering, de Waddenzeedijk op Texel en de Havendijk in Den Oever versterkt en de Prins Hendrikzanddijk aangelegd. De dijken zijn nu niet alleen sterker, ook de omgeving is mooier geworden. Er zijn bijvoorbeeld fiets- en wandelpaden aangelegd en er is meer ruimte gekomen voor natuurontwikkeling. De komende jaren versterken we de historische Markermeerdijken tussen Hoorn en Durgerdam. Een project van enorme omvang.

Lees hier meer tips over wat je kunt doen tijdens een overstroming

Tips voor als je weggaat

Bekijk de tip

Tips voor als je thuis blijft

Bekijk de tip